http://kpp.mtp.pl/pl/


http://kongresszefowkuchni.pl/

Wdrażanie systemu HACCP - Zasada II

03-11-2011

Krytyczny punkt kontrolny to czynność lub proces, w którym można zastosować czynności kontrolne, aby zapobiec zagrożeniu poprzez wyeliminowanie go lub ograniczenie go do akceptowalnych kryteriów.

Każdy z tych punktów musi podlegać ciągłej kontroli oraz określeniu wartości krytycznych. W procesie identyfikacji krytycznych punktów kontrolnych stosuje się najczęściej „drzewo decyzyjne” . Składa się ono z sekwencji pytań ułatwiających wyznaczenie krytycznych punktów kontrolnych, które należy objąć szczególną kontrolą . Miejsca krytycznych punktów kontrolnych należy oznakować w sposób widoczny , można zastosować kolor czerwony, który zwraca uwagę człowieka tak, aby pracownicy zakładu zwracali na nie uwagę oraz stosowali się procedur, instrukcji oraz odpowiednio dokumentowali zapisy parametrów.

 


 

 

Partnerzy

  • Stowarzyszenie Kucharzy Polskich
  • Pomorska Akademia Kulinarna
  • Czas na gęsine
  • Hotel Słoneczny Młyn
  • Gastroexpo
  • Zsgh
  • Ogólnopolski Festiwal Zalewajki
  • Targi EkoStyl
  • ProGastro
  • Doceń Polskie
  • PolagraGastro
  • World Hotel
  • Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA®
  • Ogólnopolski Cech Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy
  • Warsaw Gastro Show
  • Mazury Horeca
  • eurogastro
  • World food warsaw
  • Foodexpo
  • kongres