http://www.progastro24.pl

Kto będzie oceniał uczestników Kulinarnego Pucharu Polski 2014?

25-06-2014

Każdy konkurs to wielkie emocje i mnóstwo pracy, przede wszystkim ze strony uczestników. Tygodnie, a nawet miesiące przygotowań przesądzają o ostatecznym efekcie prezentowanego dania, które fachowym okiem ocenia jury. Kto w tym roku będzie punktował prace konkursowe w półfinale i finale Kulinarnego Pucharu Polski?

 

Kulinarny Puchar Polski to dwie niezależne ekipy sędziowskie oceniające pracę kucharze pod względem różnych aspektów. Jury degustacyjne poddaje analizie głównie prezentację potrawy 
i jej smak. Druga ekipa – jury techniczne weryfikuje wysiłki uczestników konkursu w kategoriach: mise en place i czystość oraz przygotowanie zawodowe.

 

W tym roku w loży Sędziów Technicznych zasiądą :

Wojciech Harapkiewicz

Jest specjalistą w dziedzinie nowoczesnej kuchni. Obecnie piastuje stanowisko szefa kuchni w restauracji "DWORZYSKO” w Szczawnie-Zdroju. Pełni również funkcję vice-prezesa Euro Toques Polska. Jak sam podkreśla, ważnym punktem rozwoju zawodowego były staże, jakie odbył w restauracjach nagrodzonych Gwiazdkami Michelin w Szwajcarii czy Włoszech. Swoje umiejętności szlifował także pod czujnym okiem Alexandra Dresslera w prestiżowej restauracji Bayrisches Haus,również nagrodzonej Gwiazdką Michelin w 2004 roku.

Wiedza, umiejętne posługiwanie się technikami gotowania pozwoliły mu objąć i z sukcesem pełnić przez blisko 8 lat funkcję Szefa Kuchni
w Hotelu Królewskim w Gdańsku, a przez 3 lata w niemieckiej restauracji Fischmeister. Ponadto pracował w kuchniach  takich restauracji jak Castle Ringberg we Włoszech, Domaine De Chateauvieux w Szwajcarii,a także Primavera czy Kreska.

Swoją wiedzę oraz kreatywność wielokrotnie udowodnił zajmując czołowe miejsca w konkursach kulinarnych rozgrywanych zarówno na arenie krajowej jak i zagranicznej.

Jego kunszt został niejednokrotnie doceniony przez głowy państwa, dla których gotował, a także przez Jego Świątobliwość DALAJLAMĘ.

Ernest Jagodziński

Karierę zawodową w gastronomii rozpoczął w 1999 roku. Pracował jako kucharz w Restauracji ’99, a potem od 2002 roku w Restauracji Sense. W tym czasie nabył bezcenne doświadczenie i doskonalił swoje umiejętności, co pozwoliło mu w 2003 roku objąć funkcję zastępcy szefa kuchni w The Westwin Warsaw Hotel, a potem powrócić do Restauracji ’99 w roli Executive Chef’a.

Obecnie pełni funkcję Executive Chef’a w Restauracji Cucina w City Park Hotel & Residence  
w Poznaniu.

Jest utytułowanym laureatem wielu konkursów kulinarnych.

Z WojciechemHarapkiewiczem oraz Ernestem Jagodzińskim spotkamy się 30 września oraz
1 października podczas półfinału i finału Kulinarnego Pucharu Polski 2014, który odbędzie się
w trakcie tegorocznej edycji Targów POLAGRA GASTRO.

 

Więcej informacji o KPP: www.kpp.mtp.pl

Dodaj komentarz:




Komentarze:



 

 

Partnerzy

  • Stowarzyszenie Kucharzy Polskich
  • Pomorska Akademia Kulinarna
  • Czas na gęsine
  • Hotel Słoneczny Młyn
  • Gastroexpo
  • Zsgh
  • Ogólnopolski Festiwal Zalewajki
  • Targi EkoStyl
  • ProGastro
  • Doceń Polskie
  • PolagraGastro
  • World Hotel
  • Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA®
  • Ogólnopolski Cech Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy
  • Warsaw Gastro Show
  • Mazury Horeca
  • eurogastro
  • World food warsaw
  • Foodexpo
  • kongres
  • POLAND 100 BEST RESTAURANTS 2017
  • Worldfood