http://kpp.mtp.pl/pl/


http://kongresszefowkuchni.pl/

Profesjonalny ekspres do kawy – na co zwrócić uwagę?

26-05-2017

Profesjonalny ekspres do kawy to podstawa wyposażenia każdej kawiarni, cukierni czy restauracji. To on w największym stopniu decyduje o smaku i aromacie podawanej kawy. Jakiego rodzaju ekspres spełni wszystkie nasze oczekiwania i czy rzeczywiście droższe oznacza lepsze? Zapraszamy do lektury!

Pyszna, aromatyczna kawa to bez wątpienia jeden z najczęściej wybieranych przez gości napojów. Aby zachować jej niepowtarzalny smak musimy zadbać nie tylko o wysoką jakość samej kawy, ale również profesjonalne urządzenie do jej przygotowywania. Czym powinno się charakteryzować?

Najczęściej producenci proponują dwa rodzaje ekspresów do kawy: ciśnieniowe kolbowe oraz automatyczne. Te pierwsze są nieco bardziej skomplikowane w obsłudze, ale niezwykle wszechstronne i uniwersalne. Na rynku znajdziemy zarówno takie, które sprawdzą się w małej, kameralnej kafejce, jak i duże, wydajne ekspresy idealne do dużych kawiarni i restauracji.

Wybierając profesjonalny ekspres gastronomiczny musimy wziąć pod uwagę szereg parametrów, tak aby urządzenie było przystosowane do intensywnej i długotrwałej pracy. Nie możemy zapominać również o potrzebach naszego lokalu i ilości wydawanej kawy. W przypadku ekspresów kolbowych kluczowe będą m.in.: ilość grup, moc grzałek, pojemność bojlera, ilość możliwych do przygotowania rodzajów kaw, a także łatwość obsługi.

Czy jednak za wysoką jakością wykonania idzie również wysoka cena? Niekoniecznie. Obecnie nowoczesne technologie produkcji pozwalają na stworzenie urządzeń przystępnych cenowo, jednak dorównujących jakością i niezawodnością tym z wysokiej półki. Przykładowo, stosunkowo nowa firma na polskim rynku gastronomicznym – Resto Quality – oferuje szeroką gamę energooszczędnych urządzeń, dzięki którym przygotujemy wyśmienitą kawę, nie obciążając jednocześnie naszego portfela. Profesjonalne ekspresy do kawy pozwolą nam na przygotowanie doskonałego, aromatycznego espresso za każdym razem.  

 

Artykuł sponsorowany

Dodaj komentarz:




Komentarze:



 

 

Partnerzy

  • Stowarzyszenie Kucharzy Polskich
  • Pomorska Akademia Kulinarna
  • Czas na gęsine
  • Hotel Słoneczny Młyn
  • Gastroexpo
  • Zsgh
  • Ogólnopolski Festiwal Zalewajki
  • Targi EkoStyl
  • ProGastro
  • Doceń Polskie
  • PolagraGastro
  • World Hotel
  • Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA®
  • Ogólnopolski Cech Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy
  • Warsaw Gastro Show
  • Mazury Horeca
  • eurogastro
  • World food warsaw
  • Foodexpo
  • kongres
  • POLAND 100 BEST RESTAURANTS 2017