http://kpp.mtp.pl/pl/


http://kongresszefowkuchni.pl/

Sosnowiec triumfuje w pabianickim konkursie na najlepszą gęsinę w Polsce.

28-08-2017

Kucharze Bartłomiej Kornacki i Przemysław Gościniak z Restauracji Warszawskiej w Hotelu Centrum w Sosnowcu wygrali II edycję Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego „Gęsina nie tylko na Św. Marcina” organizowaną 19.08.2017 w Hotelu Fabryka Wełny w Pabianicach. W pokonanym polu pozostawili 11 profesjonalnych ekip z całej Polski.

„Gęsina nie tylko na Św. Marcina” to ogólnopolski, autorski konkurs kulinarny skierowany
do profesjonalnych kucharzy i organizowany przez zespół Hotelu Fabryka Wełny pod przewodnictwem Szefa Kuchni Wiesława Bobera.  Konkurs był wyjątkową okazją do zobaczenia
w akcji zawodowych kucharzy, pracujących z gęsiną – nieco zapomnianym, polskim dobrem narodowym.

- Gęsina jest głęboko zakorzeniona w polskiej tradycji kulinarnej. Hodowla gęsi w Polsce rozpoczęła się już w XVII wieku – mówi organizator konkursu Wiesław Bober. – Mimo faktu, że obecnie jesteśmy największym producentem gęsiny w Europie, to stosunkowo rzadko gości ona na polskich stołach. Organizując festiwal kulinarny chcieliśmy to zmienić.

Rywalizacja konkursowa odbywała się w Restauracji Przędzalnia Hotelu Fabryka Wełny. Dwanaście zespołów podzielonych na trzy tury rywalizowało na czterech profesjonalnie przygotowanych Stanowiskach. Ich poczynania obserwowało jury degustacyjne i techniczne złożone ze znanych szefów kuchni, przedstawiciele mediów z całej Polski oraz liczna widownia. Zmagania konkursowe prowadzili Adam Gessler i Artur Moroz.

W opinii jury w skład którego wchodzili m.in. Jerzy Pasikowski (przewodniczący), Robert Sowa czy Kurt Scheller poziom konkursu był bardzo wysoki, a wszystkie zespoły bardzo dobrze poradziły sobie  z powierzonym zadaniem.

 

Najlepiej wypadł wspomniany zespół z Sosnowca przygotowując Podwędzany filet z gęsi, smażone foie gras, konfiturę z gruszki i jabłka z miodem i assiette z marchwi.

Drugie miejsce zajęli Łukasz Grabowski i Mariusz Roch z Restauracji The Piano.
Podium uzupełnili reprezentanci restauracji Filharmonia Smaku z Łodzi - Kamil Skrok i Jakub Włodarczyk.

Ogłoszenie wyników konkurs miało miejsce podczas uroczystej gali prowadzonej przez Panią Monikę Zamachowską. O podniebienia gości zadbał zespół Hotelu Fabryka Wełny pod przewodnictwem Szefa Kuchni Wiesława Bobera. Wieczór uświetnił także występ zespołu wokalno-istrumentalnego Capri New Beat z Krakowa.

Honorowy patronat nad II edycją Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego „Gęsina nie tylko na Św. Marcina” objęli Marszałek Województwa Łódzkiego Witold Stępień, Prezydent Miasta Pabianice Grzegorz Mackiewicz oraz Starosta Powiatu Pabianickiego Krzysztof Habura.

Patronat merytoryczny nad konkursem sprawował Klub Szefów Kuchni, Doceń polskie oraz Euro Toques.

Konkurs nie odbyłby się gdyby nie pomoc sponsorów i partnerów wydarzenia, którzy wsparli sztukę kulinarną i docenili zaangażowanie kucharzy.


Sponsorzy Głowni:

Gastro Magic Service – Wypożyczalnia Gastronomiczna, Zakłady Mięsne ZYGA, Krajowa Rada Drobiarstwa


Sponsorzy Strategiczni:

De Care – Bonne Maman, Bidfood FARUTEX,  Partner Center, Spółdzielnia Mleczarska Gostyń w Gostyniu

 

Partnerzy:

Bonduelle Polska S.A., Zakłady Mięsne PAMSO, Unilever Polska S.A., IGLOTEX, DEBIC, Master Martini  sp. z o.o., Hurtownia Warzyw  i Owoców – BUKAT, OERLEMANS, Inter Europol Piekarnia Szwajcarska, Zakłady Przetwórstwa Mięsnego GROT, Fabryka Porcelany AS Ćmielów, ECOLAB sp. z o.o., KENOLUX CID Lines, Fusion Gusto Polska,  ARSA Druk i Reklama, Lund Namioty, FT Design Event Company, Pracownia Artystyczna ORSO, Poznańska palarnia kawy ASTRA, Green Spoon Sp. z o.o., Gospodarstwo Rolno Hodowlane – HENDROB, Gospodarstwo Rybackie ZIELENICA,  MASPEX,
Dealer BMW – Premium Arena, Gold Master, Slow Food,  Agro Top, Katarzyna Szadkowska – dietetyk, Sławomir Kozanecki – mistrz świata w otwieraniu ostryg

 

Patronat medialni:

Kuchnia +, AgroPasja, Poradnik Restauratora , Przegląd Gastronomiczny, Restauracja , Szef Kuchni, Gazeta Wyborcza Łódź, Zycie Pabianic, Radio ESKA, Papaja.pl , Newgastro.pl, Gastrona.pl , Kucharze-serwis.pl , EPAinfo.pl, Życiepabianic.pl, TVN Piotr Kamiński , Adventure Media;

 

Skład jury konkursowego :

- Jerzy Pasikowski – Przewodniczący  jury

- C-Michel Labarre

- Jean Bos

- Kurt Scheller

- Giancarlo Russo

- Robert Sowa

- Theofilos Vafidis

 

-Tomasz Purol

-Patryk Dziamski

-Tomasz Szymański

Dodaj komentarz:




Komentarze:



 

 

Partnerzy

  • Stowarzyszenie Kucharzy Polskich
  • Pomorska Akademia Kulinarna
  • Czas na gęsine
  • Hotel Słoneczny Młyn
  • Gastroexpo
  • Zsgh
  • Ogólnopolski Festiwal Zalewajki
  • Targi EkoStyl
  • ProGastro
  • Doceń Polskie
  • PolagraGastro
  • World Hotel
  • Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA®
  • Ogólnopolski Cech Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy
  • Warsaw Gastro Show
  • Mazury Horeca
  • eurogastro
  • World food warsaw
  • Foodexpo
  • kongres
  • POLAND 100 BEST RESTAURANTS 2017