Ostatni Gault&Millau Tour w 2017. Poznajcie najlepszych szefów kuchni z Północnej Polski!

02-10-2017

Na ostatnim Gault&Millau Tour tego roku, który odbył się 18 września br. przyznano pięćregionalnych nagród dla najlepszych szefów kuchni z Pomorza, Kujaw, Mazur, Warmii, Suwalszczyzny i Podlasia. Każdą z restauracji nagrodzonych szefów warto odwiedzić, bo ich dania cieszą wszystkie zmysły.

 

Nawydarzenie do hotelu Sheraton w Sopocie przybyło ponad 150 szefów kuchni
z województwa kujawsko-pomorskiego, warmińsko-mazurskiego i podlaskiego. Wymieniali się doświadczeniem, podpatrywali najnowsze trendy kulinarne, próbowali też regionalnych produktów, z których zwycięscy szefowie kuchni przygotowali popisowe dania do degustacji wszystkich gości.

 

Regionalne nagrody Gault&Millau w pięciu kategoriach otrzymali:

  •          Szef Roku – Marcin Popielarz, restauracjaBiały Królik (Gdynia)
  •          Szef Jutra– Paweł Stawicki,restauracjaMercato (Gdańsk)
  •          Młody TalentTomasz Grota,restauracja Tu’gether (Sopot)
  •          Kobieta Szef –Olga Lompa, Gospoda Galiny(Bartoszyce, Mazury)
  •          Szef Kuchni TradycyjnejMariusz Kucharczak,restauracja Natura w Rosevia Resort (Jastrzębia Góra)

Każdy z nagrodzonych (bio na 3-4 stronie)pokazał po wręczeniu nagródswój kunszt kulinarny. Przy specjalnej mobilnej wyspie, przygotowali w ciągu 20 minut swojepopisowedania. Były to m.in. gęś sous vide z puree z portulaką i jarmużem, chipsami z jarmużu,sosem z karmelizowanej pigwy i musem z aronii; marynowany łosoś z piklowaną dynią, dresingiem
i olejem z rokitnika, czy żebro wołowe, z kwaśną śmietaną, truflą i jeżynami.

 

Dodatkowym wyzwaniem dla nagrodzonych szefów było przygotowanie takiej potrawy, która będzie inspirowana produktami i usługami Partnerów Gault&Millau. Podczas sopockiego Tour były to firmy:Callebaut (największy na świecie producent czekolady), Cheman (producent profesjonalnej odzieży gastronomicznej), Debic (producent wysokiej jakości produktów nabiałowych), Gastro Magic (największa w Polsce wypożyczalnia sprzętu gastronomicznego), Jaguar (producent luksusowych samochodów), Makro (sieć sklepów
z najwyższej jakości produktami spożywczymi) i Marine Harvest (światowy lider
w przetwórstwie łososi) oraz gościnnie: Ranczo Frontiera (producent ekologicznych mazurskich serów owczych), Gęsina Tradycyjna (wyborne wędliny i produkty z przydomowej wędzarni państwa Osojców z Pruszcza) i Piwo StaroGdańskie (piwo o smaku sprzed 50 lat, warzone według receptury piwowara Lucjana Iwanowicza).

 

Spotkania Gault&Millau Tour mają na celu podnoszenie poziomu kulinarnego w Polsce, integrowanie środowiska gastronomicznego oraz tworzenie płaszczyzny do wymiany wiedzy
i doświadczeń.

 

Więcej informacji o poprzednich Tourach na profilu Gault&Millau Polska na Facebooku: https://www.facebook.com/gaultmillaupolska/

 

Kontakt dla mediów:

Monika Bębnowska

PR & Social media Coordinator

m. 502 053 468, monika.bebnowska@tastehunter.org

 

 

***

Żółty przewodnik Gault&Millau powstał ponad 50 lat temu we Francji. Dyktuje trendy kulinarne w kilkunastu krajach świata i jest ogólnoświatowym źródłem informacji o tym, gdzie warto jeść. Najlepsze restauracje wyróżniane są kucharskimi czapkami Q. Ich liczba wskazuje na rangę restauracji i poziom serwowanych dań.

Gault&Millau Polska wydaje przewodnik od 2015 roku - przybliża najlepsze restauracje w kraju, ciekawe miejsca noclegowe oraz poleca najlepsze lokalne produkty. Każdego roku zespół kilkunastu całkowicie anonimowych inspektorów skrupulatnie ocenia około tysiąca miejsc w Polsce. Do przewodnika trafia mniej niż połowa i są to prawdziwe „perły gastronomiczne”. Gault&Millau Polska promuje także szefów kuchni, pracujących nad pielęgnowaniem tradycyjnych polskich smaków oraz propaguje świetnej jakości produkty i ich producentów. Więcej informacji: https://www.facebook.com/gaultmillaupolska/ oraz na stronie https://www.gaultmillau.com/ 

 

 

 

 

Krótki opis nagrodzonych Szefów kuchni =>>

 

 

Szef ROKU – MARCIN POPIELARZ, restauracja Biały Królik

Ukończył Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku. Doświadczenie zdobywał
w restauracji sopockiego hotelu Sheraton, w londyńskiej Social Eating House, a takżerestauracjach
w Oslo - w Kolonihagen Frogner i słynnej Maaemo. Zwycięzca Plebiscytu Magazynu Kuchnia – Kucharz Odkrycie Roku 2015. Od kilku lat jest szefem kuchni w Białym Króliku. Tradycyjne smaki jego dań, ubrane w dodatki odpowiadające współczesnym trendom, zachwycają niepowtarzalnymi połączeniami. Sztukę komponowania dań na talerzu opanował do perfekcji, ale przyznaje, że nadal ją zgłębia. Znany jest ze swego zamiłowania do kuchni polskiej oraz regionalnej opartej o produkty oraz receptury z Kaszub, Kociewia i Żuław. Osobiście dobiera swoich dostawców, zwracając uwagę na najwyższą jakość żywności oraz sposób hodowli. W niewielkim zakątku tuż obok restauracji stworzył nawet własny ogródek, a warzywa w nim wyhodowane trafiają prosto na talerze „Białego Królika”.

W wolnym czasie, którego ma bardzo niewiele, ogląda futbol, filmy dokumentalne i podziwia sztukę użytkową, która go bardzo interesuje. A motto, które mu towarzyszy, brzmi: „Jesteś taki jak twój ostatni serwis”.

 Szef JUTRA – PAWEŁ STAWICKI, restauracjeMercato

Swoją przygodę w kuchni rozpoczynał w sopockich restauracjach i hotelach. Jednak najbardziej ukształtowało go doświadczenie, zdobyte w restauracjach The Greenhouse w Londynie, Maaemo
w Oslo, czy warszawskim Atelier Amaro. Jego przygoda w jednej z 10 najlepszych restauracji w Polsce zaczęła się 6 lat temu i trwa do dziś.  Objęcie stanowiska Szefa Kuchni Restauracji Mercato w 2016 roku to tylko jeden z licznych sukcesów, które osiągnął. Brał udział w Kulinarnej Olimpiadzie
w Erfurcie, gdzie Narodowa Reprezentacja Polskich Kucharzy w Daniach Regionalnych zdobyła Srebrny Medal. Jest zwycięzcą Mistrzostw Polski w przygotowywaniu deserów „Expo Sweet”, Dorszowych Żniw, jak i zdobywcą nagród w Kulinarnym Pucharze Polski, Trendy Chef czy Festiwalu Ryb Bałtyckich. 

Dania jego autorskiej kuchni są nowoczesne, proste i bazują na sezonowych składnikach od lokalnych dostawców. Cały czas jednak motywem przewodnim jest klasyka. Pamięć dań i smaków dzieciństwa, jakie głęboko zapadły w jego głowie, przenosi na nowoczesną formę.

MŁODY TELENT – TOMASZ GROTA, restauracja Tu'gether

Uczył się w technikum hotelarsko-gastronomicznym w Gdyni. Jest laureatem i zwycięzcą kilkunastu konkursów gastronomicznych, m.in. ogólnopolskiego konkursu gastronomicznego „Frankofonia”, ogólnopolskiego konkursu „Kuchnia literacka”, gdzie zdobył Grand prix i ogólnopolskiego konkursu „Młody kreator sztuki kulinarnej”, którego jest dwukrotnym laureatem.W 2016 roku zdobył pierwsze miejsce, razem z Mikołajem Kobryniem, w  Ogólnopolskich Mistrzostwach Młodych Kucharzy – główną nagrodą był staż w restauracji La Grenouillère u Alexandre Gauthier’a, Szefa Roku Gault&Millau Francja.

Jego kuchnia w restauracji Tu’gether jest autorska, sezonowa, różnorodna i bardzo kreatywna.
W sposób nieoczywisty i zaskakujący łączy smaki, a estetyka podania dań jest na najwyższym poziomie.

KOBIETA SZEF – OLGA LOMPA, Gospoda Galiny

Jest kuchmistrzynią z pasją i powołaniem. Szkoliła się u mistrza Kurta Schellera, praktykowała
u Adama Chrząstowskiego, a także u cenionych restauratorów - Agnieszki i Marcina Kręglickich.Od zawsze z wielkim zamiłowaniem poszukiwała inspirujących i ciekawych smaków. W swojej karcie dań stawia na świeżość i jakość- do przyrządzania potraw używa warzyw, owoców i ziół z galińskich upraw, lokalnie wytwarzanych serów, wędlin i domowych przetworów, todaje gwarancję świeżości
i najwyższej jakości.  Jestteż popularyzatorką kulinarnych tradycji regionu Warmii i Mazur.

 

Szef KUCHNI TRADYCYJNEJ – MARIUSZ KUCHARCZAK, restauracjaNatura w Rosevia Resort

Pracuje w zawodzie od 18 lat. Doświadczenie zdobywał na stażach w restauracjach takich jak: Atelier Amaro, Senses czy Aruana w Hotelu Narvil, pracował także przez dwa lata w Niemczech.Zdobywca wyróżnienia w konkursie na Wielkopolskiego Kucharza Roku oraz dwa razy trzeciego miejsca
w  konkursie Wine & Food Noble Night za przystawkę i danie główne.

Wrestauracji NATURA w Rosevia Resort, której szefuje,używa regionalnych i sezonowych produktów. Eksperymentuje zarównoz tradycyjnymi,  jak i nowoczesnymi technikami gotowania – jego polska kuchnia zyskuje nowoczesną odsłonę. Dania podaje nie tylko na talerzach, ale wykorzystujeteż  drewno, kamienie, siano, muszle,rośliny z przyogrodowej szklarni i z ogrodu,
a czasem to, co można znaleźć w lesie, czy na plaży.

Dodaj komentarz:




Komentarze:



 

 

Partnerzy

  • Stowarzyszenie Kucharzy Polskich
  • Pomorska Akademia Kulinarna
  • Czas na gęsine
  • Hotel Słoneczny Młyn
  • Gastroexpo
  • Zsgh
  • Ogólnopolski Festiwal Zalewajki
  • Targi EkoStyl
  • ProGastro
  • Doceń Polskie
  • PolagraGastro
  • World Hotel
  • Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA®
  • Ogólnopolski Cech Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy
  • Warsaw Gastro Show
  • Mazury Horeca
  • eurogastro
  • World food warsaw
  • Foodexpo
  • kongres
  • POLAND 100 BEST RESTAURANTS 2017