Gala Gault&Millau i premiera Żółtego Przewodnika na 2018 rok już wkrótce!

13-11-2017

Premiera IV edycji Żółtego Przewodnika Gault&Millau i wręczenie nagród najlepszym szefom kuchni w Polsce odbędzie się 27 listopada 2017 r. w uroczystych wnętrzach Narodowego Forum Muzyki we Wrocławiu.

W wydarzeniu weźmie udział ponad 600 gości, w tym 400 szefów kuchni, których restauracje znajdą się w Żółtym Przewodniku na 2018 rok. Podczas Gali poznamy też piątkę najlepszych szefów kuchni w Polsce. Nagrody, już po raz czwarty, zostaną przyznane w 5 kategoriach: Szef Kuchni Tradycyjnej, Kobieta Szef, Młody Talent, Szef Jutra i Szef Roku. Wśród dotychczasowych laureatów są: Andrea Camastra, Wojciech Modest Amaro, Agata Wojda, Paweł Oszczyk i Michał Bryś.

- Obiecuję, że w tym roku nagrodzimy równie zasłużonych dla polskiej gastronomii szefów, bo to oni wyznaczają trendy, są inspiracją dla młodych i promują naszą kuchnię zagranicą - mówi Justyna Adamczyk, Redaktor Naczelna  Żółtego  Przewodnika.

Gala będzie miała w tym roku inną niż dotychczas formułę – po wręczeniu nagród najlepszym szefom kuchni, goście zostaną zaproszeni w gastronomiczną podróż po sześciu epokach historii polskiej kultury.  Mecenasami każdej z epok będą Partnerzy tegorocznej gali: Siemens Gaggenau, Jaguar, Nespresso, Antonius Caviar, Moet Hennessy, Makro, Barry Callebaut, Gastro Magic, Grimbergen, Marine Harvest,San Pellegrino oraz Partner Center.

27 listopada będzie też datą oficjalnej premiery Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska 2018 - przewodnika, który tworzy kulinarną mapę Polski. Jest on ogólnopolskim, rzetelnym źródłem informacji o tym, gdzie warto zjeść i kupić regionalne produkty, przetestowane i polecane przez redakcję Żółtego Przewodnika. Każdego roku kilkunastu wykwalifikowanych, anonimowych inspektorów dokładnie ocenia około tysiąca restauracji. Do przewodnika trafia mniej niż połowa - to miejsca naprawdę godne uwagi. W tym roku inspektorzy wybrali aż 580 restauracji - to aż o 120 więcej niż w pierwszej edycji!

W przewodniku znajdziemy też ponad 160 produktów regionalnych, za którymi stoją ich twórcy – pasjonaci, którzy całe serce wkładają w ich przygotowanie i produkcję. Żeby ułatwić ich znalezienie podano 60 miejsc, w których można je kupić.

Gala Gault&Millau jest zwieńczeniem całorocznej pracy inspektorów oraz podsumowaniem Gault&Millau Tour 2017 – ma na celu wyłonienie najbardziej utalentowanych szefów kuchni w Polsce, integrowanie środowiska gastronomicznego oraz tworzenie płaszczyzny do wymiany wiedzy
i doświadczeń.

 

Więcej informacji o gali na profilu Gault&Millau Polska na Facebooku: https://www.facebook.com/gaultmillaupolska/

Dodaj komentarz:




Komentarze:



 

 

Partnerzy

  • Stowarzyszenie Kucharzy Polskich
  • Pomorska Akademia Kulinarna
  • Czas na gęsine
  • Hotel Słoneczny Młyn
  • Gastroexpo
  • Zsgh
  • Ogólnopolski Festiwal Zalewajki
  • Targi EkoStyl
  • ProGastro
  • Doceń Polskie
  • PolagraGastro
  • World Hotel
  • Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA®
  • Ogólnopolski Cech Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy
  • Warsaw Gastro Show
  • Mazury Horeca
  • eurogastro
  • World food warsaw
  • Foodexpo
  • kongres
  • POLAND 100 BEST RESTAURANTS 2017