http://www.targibielskie.pl/6-targi-ekostyl-2018-zdrowej-zywnosci-stylu-zycia-i-ekorodziny


https://www.worldfood.pl/?utm_source=kucharzeserwis&utm_medium=banner&utm_campaign=wystawcy

Kulinarny Puchar Polski 2018 – nadchodzą zmiany

22-02-2018

 

W dniach 2-3 października br. odbędzie się już 18. edycja Kulinarnego Pucharu Polski. Konkurs na przestrzeni lat ewoluował, zarówno pod względem umiejętności zawodników jak i w obszarze regulaminu. W tym roku kolejne zmiany.

Pierwsza edycja Kulinarnego Pucharu Polski odbyła się w 2000 roku. Od tego czasu w regulaminie konkursu nastąpiło wiele zmian, które miały na celu dopasowanie go do zmieniających się standardów w świecie gastronomii, ale nie tylko. Organizatorom zależało również na tym, by w jak najbardziej rzetelny sposób dokonywać wyboru kulinarnych mistrzów. I tak w 2014 roku rozszerzono pole rywalizacji o dodatkową konkurencję - deser. Zmodyfikowano również system oceniania. W 2017 roku Kulinarny Puchar Polski odbył się w nowej formule. Wszyscy uczestnicy nominowani wzięli udział w dwudniowym finale przygotowując zarówno przystawkę i deser, jak i danie główne. Najlepszy z najlepszych został wybrany na podstawie punktacji przyznanej przez Jurorów za wszystkie trzy dania.

 

W 2018 roku organizatorzy KPP serwują kolejną porcję zmian. Przede wszystkim, zgodnie z decyzją Rady Programowej, zwiększy się liczba jurorów oceniających kucharzy. Co ważniejsze, zarówno podczas pierwszego, jak i drugiego dnia finału umiejętności uczestników będą weryfikowane przez Jury, w skład którego wchodzić będą szefowie kuchni zarówno z Polski jak i zza granicy - minimum 5 sędziów degustacyjnych (w tym 3 zza granicy) i dwóch technicznych (w tym 1 zza granicy). Międzynarodowy,
a co najważniejsze, stały skład Jury na cały okres trwania konkursu to zmiana, która ma zapewnić jeszcze większą transparentność w systemie oceniania. Jurorzy będą mieli pełen obraz umiejętności danego uczestnika, a to z pewnością pozwoli na jego jeszcze bardziej rzetelną ocenę.
– objaśnia Agnieszka Glamowska, Dyrektor Projektu.

W tegorocznej edycji Kulinarnego Pucharu Polski finaliści muszą również nastawić się na przygotowanie nieco większej niż do tej pory porcji dania głównego, którego gramatura  powinna wynosić pomiędzy 210-250 g.

Kulinarny Puchar Polski odbędzie się w dn. 2-3 października br. podczas Międzynarodowych Targów Gastronomii i Wyposażenia Hoteli POLAGRA GASTRO i INVEST HOTEL. Już dziś zapraszamy do kibicowania najlepszym w Polsce młodym adeptom sztuki kulinarnej.

Więcej informacji o konkursie na www.kpp.mtp.pl oraz www.facebook.com/kulinarny.

Dodaj komentarz:




Komentarze:



 

 

Partnerzy

  • Stowarzyszenie Kucharzy Polskich
  • Pomorska Akademia Kulinarna
  • Czas na gęsine
  • Hotel Słoneczny Młyn
  • Gastroexpo
  • Zsgh
  • Ogólnopolski Festiwal Zalewajki
  • Targi EkoStyl
  • ProGastro
  • Doceń Polskie
  • PolagraGastro
  • World Hotel
  • Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA®
  • Ogólnopolski Cech Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy
  • Warsaw Gastro Show
  • Mazury Horeca
  • eurogastro
  • World food warsaw
  • Foodexpo
  • kongres
  • POLAND 100 BEST RESTAURANTS 2017
  • Worldfood