https://www.worldfood.pl/?utm_source=kucharzeserwis&utm_medium=banner&utm_campaign=wystawcy

Profesjonalna kuchnia: niezbędne akcesoria do grilla

18-07-2018

Profesjonalna kuchnia – jaki grill jest najlepszy?


Aktualnie na rynku można znaleźć kilka rodzajów profesjonalnych sprzętów do grillowania, przy czym jednym z najbardziej ergonomicznych w obsłudze jest grill gazowy, który ułatwia kontrolowanie temperatury, pozwala ją regulować i szybko się nagrzewa.


Z uwagi na zastosowany rodzaj paliwa, grill gazowy jest niezwykle prosty w utrzymaniu czystości, w związku z czym można go ustawić w dowolnie wybranym miejscu w kuchni, zyskując jednocześnie pewność, że przyrządzane w nim potrawy nie będą w żaden sposób narażone na działanie szkodliwych substancji. Innym, równie chętnie wybieranym sprzętem o podobnych zaletach jest grill elektryczny.

Żródło zdjęcia:pixabay.com


Dla prawdziwych miłośników specyficznego smaku i aromatu drewna, najlepszym rozwiązaniem jest grill węglowy. Sprzęt tego typu wymaga właściwej wentylacji, specjalnego miejsca na zewnątrz lokalu, a ponadto jest dość czasochłonny w obsłudze. W takim przypadku, zaleca się wyposażenie kuchni w specjalne narzędzia, takie jak popielnik czy przegrody na węgiel, które pozwolą utrzymać grilla w czystości.


Niezależnie od rodzaju wybranego sprzętu, należy upewnić się, aby był wyposażony w takie elementy jak:

 

  • pokrywa - daje możliwość regulowania temperatury;
  • termometr – zwykle jest wbudowany w pokrywę;
  • kółka – ułatwiają przemieszczanie grilla.

Świetną opcją są także dodatkowe palniki bądź poziomy rusztu, które oddalone od źródła ciepła, pozwolą potrawom „odpocząć”.

 

 

Czy wiesz, że…


najdroższy grill w historii został wykonany ręcznie - ze złota i kosztował… 164 tysiące dolarów! Firmą odpowiedzialną za ten projekt to BeefEater Barbecues.


Profesjonalne akcesoria do grilla a smak potraw


Każdy mistrz kuchni, który pragnie wydobyć z grillowanych przez siebie dań wyjątkowy smak oraz bogaty aromat, powinien pamiętać o wyborze wysokiej klasy akcesoriów do grilla.


W przypadku wykwintnych i delikatnych potraw, które mogłyby się łatwo zsunąć z rusztu lub rozpaść podczas grillowania, warto sięgnąć po specjalne kosze ze stali nierdzewnej. Wśród dostępnych na rynku profesjonalnych akcesoriów do grillowania można znaleźć m.in. kosze o rozmaitych kształtach i różnym przeznaczeniu, np. do ryb, warzyw, kulek mięsnych, a nawet rożna. Widoczne perforacje ułatwiają parowanie, co znacząco wpływa na uzyskany efekt końcowy.


Na smak grillowanych dań wpływa również konstrukcja rusztów. Ciekawe rozwiązanie w tym zakresie oferuje np. firma Broil King, która w swoich urządzeniach stosuje pojedyncze żeberka o stosunkowo niewielkiej powierzchni górnej, a dużej powierzchni dolnej ze specjalnymi rowkami. Jak się okazuje, tego typu konstrukcja sprawia, że żeberka mają dużą masę, a tym samym przez długi czas zachowują ciepło. Co więcej niewielkie szczeliny pomiędzy nimi, stanowią skuteczne zabezpieczenie przed spadaniem niewielkich fragmentów grillowanych produktów, zaś rowki sprawiają, że nadmiar soków może z łatwością odparować.


Wśród potrzebnych w kuchni akcesoriów do grillowania nie może zabraknąć również woka z pokrywą, który z pewnością przyda się np. do przygotowania ryżu, ryb czy rozmaitych warzyw.


Innym, równie praktycznym rozwiązaniem są kamienie do pizzy, które równomiernie rozprowadzają ciepło - wbrew pozorom, pozwolą przygotować na grillu nie tylko prawdziwą, włoską pizzę, ale również wspaniały, aromatyczny chleb.


Wybór odpowiedniej techniki grillowania


Grill daje możliwość zastosowania kilku sprawdzonych technik przyrządzania potraw: od grillowania, przez wędzenie, po barbecue, dlatego też, chcąc wydobyć niepowtarzalny aromat dań, warto skorzystać ze specjalnych kawałków do wędzenia lub zrębków wędzarniczych. Co istotne, różne rodzaje drewna, dobrze korespondują z innymi produktami, dlatego w zależności od pożądanego efektu końcowego, warto sięgnąć po jego odpowiedni rodzaj.

 

  • Subtelny i słodkawy posmak jabłoni, rewelacyjnie komponuje się z drobiem.
  • Piękne, ciemnobrązowe zabarwienie zapewni wiśnia.
  • Olcha najbardziej nadaje się do drobiu oraz ryb (zwłaszcza łososia).
  • Mocny, intensywny aromat zapewni winorośl (znakomicie sprawdzi się z wędzonymi rybami), a także klon – idealny do drobiu i wieprzowiny.
  • Dąb, buk, akacja – zapewnią najbardziej intensywny aromat.
  • Do dużych kawałków mięsa, doskonale nadaje się buk i dąb – z nie tylko palą się dłużej, ale też nadają potrawom delikatny, nieco miodowy posmak.

Innym, ciekawym sposobem na spotęgowanie aromatu grillowanych dań jest wykorzystanie zrębków z beczek dębowych, w których była przechowywana whisky – szczególnie dobrze sprawdzi się w przypadku czerwonego mięsa.


Więcej informacji na temat grillowania potraw można znaleźć na stronie https://www.unileverfoodsolutions.pl/Aktualnosci/sezon-grillowy/klasyka-grilla-a-nowoczesny-grill.html.

 

Artykuł sponsorowany

 

Dodaj komentarz:




Komentarze:



 

 

Partnerzy

  • Stowarzyszenie Kucharzy Polskich
  • Pomorska Akademia Kulinarna
  • Czas na gęsine
  • Hotel Słoneczny Młyn
  • Gastroexpo
  • Zsgh
  • Ogólnopolski Festiwal Zalewajki
  • Targi EkoStyl
  • ProGastro
  • Doceń Polskie
  • PolagraGastro
  • World Hotel
  • Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA®
  • Ogólnopolski Cech Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy
  • Warsaw Gastro Show
  • Mazury Horeca
  • eurogastro
  • World food warsaw
  • Foodexpo
  • kongres
  • POLAND 100 BEST RESTAURANTS 2017
  • Worldfood