Przecier pomidorowy – wszystko co warto wiedzieć na jego temat

10-09-2018

Pochodzą z Ameryki Południowej, a Europejczycy zawdzięczają je wyprawom Kolumba – pomidory, bo o nich właśnie mowa to zdrowy, a przy tym bardzo smaczny składnik wielu potraw. Latem warto spożywać je na surowo, jednak okres wakacyjny to również najlepszy moment na przygotowanie domowego przecieru pomidorowego, który jest świetnym dodatkiem do zup, sosów czy dań głównych.

Od pomidora do przecieru pomidorowego – szczypta historii

Powszechnie uważa się, że jednym z pierwszych europejskich krajów, w którym pojawiły się pomidory była Hiszpania i przypuszcza się, że zostały do niej przetransportowane już na statkach samego Krzysztofa Kolumba. Oficjalnie jednak pojawienie się pomidorów w Europie, przypisuje się hiszpańskiego konkwistadorowi, znanemu w Polsce jako Ferdynand Cortez (1485-1547).

Co ciekawe, w Europie nie od razu odkryto wyjątkowe walory smakowe pomidorów – początkowo, z uwagi na intensywnie czerwony kolor uważano je za trujące, zaś ich krzewy cenione były przede wszystkim za wygląd, który spodobał się na tyle, że zaczęto hodować je dla ozdoby.

Gdy Europejczycy odkryli już wyjątkowy smak pomidorów, zaczęli je coraz chętniej wykorzystywać jako składnik każdej (nie tylko śródziemnomorskiej) kuchni, eksperymentując z nimi na różne sposoby. W rezultacie, pomidory zaczęto spożywać: na surowo, na gorąco, w formie koncentratów i przecierów pomidorowych, soków, a nawet w postaci suszonej.

Czy wiesz, że…

pomidory są niskokaloryczne i aż w 93% składają się z wody?

Przecier pomidorowy a koncentrat

Niewiele osób wie, że przecier pomidorowy i koncentrat to nie to samo. Przecier pomidorowy składa się bowiem wyłącznie z duszonych pomidorów, natomiast koncentrat to produkt o przedłużonej dacie ważności, który jest wytwarzany poprzez odwodnienie przecieru – odparowanie wody oraz pasteryzację. W praktyce jednak, zarówno przecier, jak i koncentrat można z powodzeniem wykorzystywać do przygotowywania smacznych zup, dań głównych czy aromatycznych sosów.

To ważne!

Pomidory są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe! Można w nich znaleźć m.in. witaminy A, C, E, witaminy z grupy B oraz K. Wśród cennych składników odżywczych, które dostarczają pomidory, wymienia się również: potas (pomaga np. w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i mięśni), miedź (pomaga w utrzymaniu prawidłowej pigmentacji włosów), a także fosfor, fluor, jod i karoten.

Przecier pomidorowy – przepis na kulinarny sukces

Choć gotowy przecier pomidorowy można kupić niemal w każdym sklepie spożywczym, dużo lepszym pomysłem jego przygotowanie go samodzielnie w domu – wówczas będzie miał bardziej wyrazisty smak i wyjątkowy aromat. Sprawdzony przepis na pyszny, domowy przecier można znaleźć na stronie https://akademiasmaku.pl/przepis/fit-przekaska-domowy-przecier-pomidorowy,3606.

Do produkcji domowego przecieru pomidorowego należy wykorzystywać wyłącznie dojrzałe pomidory, pozbawione łodyg i liści. W praktyce do przygotowania najprostszej wersji przecieru pomidorowego potrzebne są jedynie trzy składniki: pomidory, sól oraz cukier.

 

 

Artykuł sponsorowany

Dodaj komentarz:




Komentarze:



 

 

Partnerzy

  • Stowarzyszenie Kucharzy Polskich
  • Pomorska Akademia Kulinarna
  • Czas na gęsine
  • Hotel Słoneczny Młyn
  • Gastroexpo
  • Zsgh
  • Ogólnopolski Festiwal Zalewajki
  • Targi EkoStyl
  • ProGastro
  • Doceń Polskie
  • PolagraGastro
  • World Hotel
  • Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA®
  • Ogólnopolski Cech Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy
  • Warsaw Gastro Show
  • Mazury Horeca
  • eurogastro
  • World food warsaw
  • Foodexpo
  • kongres
  • POLAND 100 BEST RESTAURANTS 2017
  • Worldfood