Pierś kaczki w pomarańczach

12-04-2013

Pierś kaczki w pomarańczach

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki
  • 1 łyżka słodkiej, mielonej papryki
  • 3 pomarańcze
  • 50 ml białego wina
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Piersi z kaczki opłukać i oczyścić (trzeba obejrzeć skórę, czy nie zostały resztki piór). Skórę naciąć po skosie w kratkę starając się nie naciąć przy okazji mięsa. Natrzeć z obu stron solą, pieprzem i czerwoną papryką. Odłożyć do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.

Piersi kaczki ułożyć na zimnej (!), nieprzywierającej patelni skórką do dołu i smażyć na średnim ogniu, aż cały tłuszcz się wytopi, a skórką zrumieni - około 6-8 minut. Po tym czasie odwrócić kaczkę na drugą stronę i dosmażyć przez kolejne 7-10 minut, aż będzie się lekko uginała pod dotknięciem. Zdjąć z patelni o odłożyć na bok w ciepłe miejsce, żeby mięso odpoczęło i puściło soki (nie kroić!).

Gdy mięso odpoczywa z patelni odlać połowę tłuszczu wytopionego z kaczki, a do reszty dodać wino, cukier oraz sok i skórkę z jednej pomarańczy. Podgrzać na małym ogniu zeskrobując resztki kaczki z dna patelni. Doprawić solą i pieprzem. Gdy sos odparuje i zgęstnieje, zdjąć z ognia.

Pozostałe dwa pomarańcze okroić ze skóry i wyfiletować na cząstki.

Piersi kaczki pokroić pod skosem na około 1 cm plastry, ułożyć na półmisku, obłożyć cząstkami pomarańczy i polać sosem.

 

 

 

Partnerzy

  • Stowarzyszenie Kucharzy Polskich
  • Pomorska Akademia Kulinarna
  • Czas na gęsine
  • Hotel Słoneczny Młyn
  • Gastroexpo
  • Zsgh
  • Ogólnopolski Festiwal Zalewajki
  • Targi EkoStyl
  • ProGastro
  • Doceń Polskie
  • PolagraGastro
  • World Hotel
  • Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA®
  • Ogólnopolski Cech Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy
  • Warsaw Gastro Show
  • Mazury Horeca
  • eurogastro
  • World food warsaw
  • Foodexpo
  • kongres
  • POLAND 100 BEST RESTAURANTS 2017