Polędwiczki z czereśniami

09-07-2013

Polędwiczki z czereśniami

Składniki, 4 porcje:

1 polędwiczka wieprzowa
1 i 1/2 szklanki czereśni
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Marynata:
2 łyżki octu balsamicznego
6 łyżek likieru wiśniowego (cherry brandy liqueur) lub nalewki wiśniowej
kilka ziarenek pieprzu czarnego
1 - 2 gwiazdki anyżu
5 goździków
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne (lub ostrej chili)

 


Przygotowanie:

  • Polędwiczkę doprawić solą i pieprzem i włożyć do miski, dodać składniki marynaty: ocet balsamiczny, likier, pieprz ziarnisty, anyż, goździki, pieprz cayenne lub chili, wypestkowane czereśnie. Wszystko wymieszać i włożyć do woreczka foliowego. Zamknąć woreczek, wymieszać zawartość i wstawić do lodówki na noc do zamarynowania, w międzyczasie można 1 - 2 razy przemieszać. Jeśli nie mamy czasu, odstawiamy mięso do zamarynowania na kilka godzin.
  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Polędwiczkę włożyć do małej blaszki lub naczynia żaroodpornego (przed pieczeniem ogrzać mięso w temp. pokojowej jeśli było z lodówki), polać marynatą, obok wyłożyć czereśnie i przyprawy z marynaty. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut.
  • Wyjąć naczynie z piekarnika, wyłożyć polędwiczkę na talerz, przykryć folią aluminiową i odstawić na 7 minut, do tego czasu mięsa nie kroić. Naczynie z marynatą ustawić na kuchence i zagotować, jeśli sos jest wodnisty można zagęścić go niewielką ilością mąki ziemniaczanej, po dodaniu mąki wymieszać sos i zagotować. Jeśli sos wyjdzie za gęsty, można rozcieńczyć go wodą lub dodatkowym likierem.
  • Mięso pokroić na plasterki, polać sosem i posypać obficie kolendrą. Podawać z ryżem

 

 

 

 

 

 

Źródło http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/czeresnie/poledwiczki_z_czeresniami/przepis.html

 

 

 

Partnerzy

  • Stowarzyszenie Kucharzy Polskich
  • Pomorska Akademia Kulinarna
  • Czas na gęsine
  • Hotel Słoneczny Młyn
  • Gastroexpo
  • Zsgh
  • Ogólnopolski Festiwal Zalewajki
  • Targi EkoStyl
  • ProGastro
  • Doceń Polskie
  • PolagraGastro
  • World Hotel
  • Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA®
  • Ogólnopolski Cech Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy
  • Warsaw Gastro Show
  • Mazury Horeca
  • eurogastro
  • World food warsaw
  • Foodexpo
  • kongres
  • POLAND 100 BEST RESTAURANTS 2017