Pieczona łopatka wieprzowa z miodem

14-07-2013

Pieczona łopatka wieprzowa z miodem

Składniki:

  • 2 kg łopatki wieprzowej bez kości
  • 1 łyżka pieprzu czosnkowego
  • 2 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego

 

Wykonanie:

 

  1. Umyte, oczyszczone i osuszone mięso natrzeć wszystkimi połączonymi składnikami marynaty, umieścić w rękawie do pieczenia, dokładnie zawiązać.
  2. Łopatkę odstawić na 2-3 godziny do lodówki, a następnie piec 1,45 godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  3. Podawać z chrzanem żurawinowym.

 

 

 

 

 

 

Źródło: http://apetycznie.pl/mieso/pieczona-lopatka-wieprzowa-z-miodem-i-pieprzem-czosnkowym/

 

 

Partnerzy

  • Stowarzyszenie Kucharzy Polskich
  • Pomorska Akademia Kulinarna
  • Czas na gęsine
  • Hotel Słoneczny Młyn
  • Gastroexpo
  • Zsgh
  • Ogólnopolski Festiwal Zalewajki
  • Targi EkoStyl
  • ProGastro
  • Doceń Polskie
  • PolagraGastro
  • World Hotel
  • Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA®
  • Ogólnopolski Cech Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy
  • Warsaw Gastro Show
  • Mazury Horeca
  • eurogastro
  • World food warsaw
  • Foodexpo
  • kongres
  • POLAND 100 BEST RESTAURANTS 2017