Orientalna zupa z Kurczakiem Zagrodowym z Podlasia

19-07-2013

Orientalna zupa z Kurczakiem Zagrodowym z Podlasia

Składniki dla 4 osób:

  • 800 ml bulionu z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia
  • 8 krewetek 16/20
  • 1 zmiażdżona łodyga trawy cytrynowej
  • 2 liście limonki kaffir
  • 1 łyżka tajskiej pasty do zup TomKa
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 piersi z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia
  • 1 mały pęczek drobno pokrojonej świeżej kolendry
  • 1 drobno pokrojona cebula
  • 1 mała marchewka
  • 1/4 selera
  • 1 por (jego biała część)
  • 40 g mieszanych kiełków
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka ziaren sezamu
  • 1 łyżeczka ostrej indonezyjskiej pasty sambal oelek

 

Sposób przygotowania:


Na oleju sezamowym podsmażyć pokrojone w słupki warzywa (marchew, seler, por, cebula). Dodać kurczaka, krewetki, czosnek, trawę cytrynową i liście limonki. Zalać bulionem, doprawić imbirem i pastą sambal oelek. Pod koniec gotowania dodać mleko kokosowe, pastę TomKa, sok z cytryny i kolendrę. Doprawić solą. Podawać ze świeżymi kiełkami i palonymi ziarnami sezamu.

 

 

 

Partnerzy

  • Stowarzyszenie Kucharzy Polskich
  • Pomorska Akademia Kulinarna
  • Czas na gęsine
  • Hotel Słoneczny Młyn
  • Gastroexpo
  • Zsgh
  • Ogólnopolski Festiwal Zalewajki
  • Targi EkoStyl
  • ProGastro
  • Doceń Polskie
  • PolagraGastro
  • World Hotel
  • Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA®
  • Ogólnopolski Cech Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy
  • Warsaw Gastro Show
  • Mazury Horeca
  • eurogastro
  • World food warsaw
  • Foodexpo
  • kongres
  • POLAND 100 BEST RESTAURANTS 2017