Kurczak Zagrodowy z Podlasia z gruszka i oscypkiem

19-07-2013

Kurczak Zagrodowy z Podlasia z gruszka i oscypkiem

Składniki dla 4 osób:

  • 4 piersi z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia
  • 4 gruszki
  • Sok z ½ cytryny
  • 12 plasterków sera oscypek
  • 8 plastrów chudego bekonu
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 pęczek kolorowych, ulubionych sałat
  • Sos:
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • Sok z cytryny do smaku
  • ½ łyżeczki chili pieprz cayenne
  • Sól, grubo mielony czarny pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:
Każdą pierś z kurczaka przekroić na pół i natrzeć ulubioną mieszanką ziół oraz przypraw. Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować i doprawić do smaku. Gruszki obrać, pokroić w plastry bądź cząstki i skropić sokiem z cytryny. Gruszki, oscypka, kurczaka i bekon grillować lub smażyć na patelni z gałązkami rozmarynu przez około 10 minut, przekręcając w trakcie na drugą stronę. Gdy wszystkie te składniki będą ciepłe, ułożyć je na talerzach, udekorować kolorowymi sałatami i skropić przygotowanym wcześniej sosem.

 

 

 

Partnerzy

  • Stowarzyszenie Kucharzy Polskich
  • Pomorska Akademia Kulinarna
  • Czas na gęsine
  • Hotel Słoneczny Młyn
  • Gastroexpo
  • Zsgh
  • Ogólnopolski Festiwal Zalewajki
  • Targi EkoStyl
  • ProGastro
  • Doceń Polskie
  • PolagraGastro
  • World Hotel
  • Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA®
  • Ogólnopolski Cech Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy
  • Warsaw Gastro Show
  • Mazury Horeca
  • eurogastro
  • World food warsaw
  • Foodexpo
  • kongres
  • POLAND 100 BEST RESTAURANTS 2017