Przepiórki z sałatą

29-07-2013

Przepiórki z sałatą

Składniki:

 

  • 6 przepiórek
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1,5 łyżki grubej soli morskiej
  • 2 łyżeczki pieprzu, grubo zmielonego
  • olej roślinny do smażenia
  • Sos cytrynowo - pieprzowy: 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/3 szklanki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru palmowego świerzo zmielonego
  • 1 łyżeczka białego pieprzu
  • Sałata ziołowa:1/2 szklanki świeżych liści mięty
  • pół szklanki świeżych liści kolendry
  • 1 szklanka kiełków fasoli
  • 1 czerwona papryka, świeża, pokrojona w cienkie plastry

 

 

Sposób przygotowania:

 

  1. Przepiórki opłucz pod zimną wodą, osusz. Usuń  szyjki. Za pomocą kuchennych nożyc rozetnij każdą po obu stronach kręgosłupa i go usuń. Przetnij na pół każdą tuszkę wzdłuż mostka.
  2. Przygotuj sos cytrynowo-pieprzowy oraz sałatę.
  3. W dużej misce połącz mąkę, sól i pieprz. Włóż przepiórki i dokładnie je obtocz. Strząśnij nadmiar panierki.
  4. W woku rozgrzej olej, smaż przepiórki partiami w głębokim tłuszczu przez ok. sześć minut (do miękkości). Osusz na papierowym ręczniku.
  5. Rozłóż drób na talerze, na wierzchu połóż sałatę. Podawaj z pozostałym sosem w oddzielnej miseczce.
  6. Sos cytrynowo-pieprzowy: Połącz składniki w słoiku, zamknij go szczelnie i energicznie potrząsaj.
  7. Sałata ziołowa: W średniej misce połącz składniki, polej 1 łyżką sosu cytrynowo-pieprzowego.

 

 

 

 

 

 

 

Źródło: http://apetycznie.pl/przekaski/przepiorki-z-ziolowa-salata/

 

 

Partnerzy

  • Stowarzyszenie Kucharzy Polskich
  • Pomorska Akademia Kulinarna
  • Czas na gęsine
  • Hotel Słoneczny Młyn
  • Gastroexpo
  • Zsgh
  • Ogólnopolski Festiwal Zalewajki
  • Targi EkoStyl
  • ProGastro
  • Doceń Polskie
  • PolagraGastro
  • World Hotel
  • Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA®
  • Ogólnopolski Cech Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy
  • Warsaw Gastro Show
  • Mazury Horeca
  • eurogastro
  • World food warsaw
  • Foodexpo
  • kongres
  • POLAND 100 BEST RESTAURANTS 2017