Fasolowa zupa po toskańsku

26-10-2013

Fasolowa zupa po toskańsku

Składniki:

 

  • 2 łyżki oliwy
  • 3 średnie grubo posiekane cebule
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 200 g grubo pokrojonego szpeku
  • 2 średnie grubo pokrojone marchewki
  • 2 oczyszczone i grubo pokrojone łodygi selera
  • 800 g pomidorów z puszki
  • 1/4 grubo poszatkowanej średniej kapusty włoskiej
  • 1 średnia grubo pokrojona cukinia
  • 2 łyżki świeżego tymianku
  • 2 szklanki bulionu wołowego
  • 2 l wody
  • fasola z puszki
  • 6 cienkich kromek ciabatty

 

Sposób przygotowania:

 

  1. W rondlu podgrzej oliwę. Włóż cebulę, czosnek i szpek. Podsmażaj, często mieszając, mniej więcej 5 minut, dopóki cebula nie zmięknie.
  2. Dodaj marchew, seler, nieodsączone i rozgniecione pomidory, kapustę cukinię, tymianek, bulion i wodę. Gotuj bez przykrycia na małym ogniu przez 2 godziny.
  3. Dodaj fasolę, gotuj na małym ogniu bez przykrycia mniej więcej 25 minut.
  4. W międzyczasie zrób grzanki z chleba. Do każdej miski włóż kromkę i wlej zupę. Skrop oliwą.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://apetycznie.pl/zupy/fasolowa-zupa-po-toskansku/

 

 

Partnerzy

  • Stowarzyszenie Kucharzy Polskich
  • Pomorska Akademia Kulinarna
  • Czas na gęsine
  • Hotel Słoneczny Młyn
  • Gastroexpo
  • Zsgh
  • Ogólnopolski Festiwal Zalewajki
  • Targi EkoStyl
  • ProGastro
  • Doceń Polskie
  • PolagraGastro
  • World Hotel
  • Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA®
  • Ogólnopolski Cech Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy
  • Warsaw Gastro Show
  • Mazury Horeca
  • eurogastro
  • World food warsaw
  • Foodexpo
  • kongres