Grillowany łosoś norweski z jabłkami

26-10-2013

Grillowany łosoś norweski z jabłkami

Składniki:

 

  • 4 x 180 g fileta łososia bez skóry
  • Marynata:
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 papryczka
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 50 ml śliwowicy
  • 1 łyżka miodu lipowego
  • 3 łyżki prażonych orzeszków piniowych
  • 3 łyżki rodzynek sułtańskich
  • 1 łyżka przyprawy do ryb
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól morska
  • pieprz czarny grubomielony
  • cynamon mielony
  • kumin i kardamon
  • 2 obrane, pokrojone w cząstki i skropione sokiem z cytryny jabłka
  • 2 obrane, pokrojone w cząstki i skropione sokiem z cytryny gruszki
  • 1 pokrojona w cząstki cytryna do dekoracji
  • 8 gałązek świeżej kolendry do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

 

  1. Filety z łososia norweskiego bez skóry oczyścić, umyć i starannie osuszyć.
  2. Wszystkie składniki marynaty dokładnie połączyć i doprawić do smaku wedle własnego gustu.
  3. Tak przygotowaną marynatę natrzeć rybę i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę (im dłuższy czas marynowania, tym głębszy efekt smakowy grillowanej ryby).
  4. Oliwę z oliwek rozetrzeć na kawałku folii aluminiowej, ułożyć na niej łososia, a na nim cząstki jabłek i gruszek.
  5. Całość skropić pozostałą częścią marynaty.
  6. Połowę folii zawinąć nad łososiem z owocami tak, aby stworzyć prostokątną paczkę, a wszystkie brzegi folii dokładnie zawinąć.
  7. Tak przygotowanego łososia grillować około 15-20 minut na posmarowanym oliwą lub olejem ruszcie.
  8. Grillowanego łososia podawać z sałatką tabouleh, czyli sałatką z kaszy kus kus z pomidorami, dymką, czosnkiem, świeżą miętą, szczyptą kminu rzymskiego i dużą ilością posiekanej natki pietruszki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://apetycznie.pl/rybki/grillowany-losos-norweski-z-jablkami/

 

 

Partnerzy

  • Stowarzyszenie Kucharzy Polskich
  • Pomorska Akademia Kulinarna
  • Czas na gęsine
  • Hotel Słoneczny Młyn
  • Gastroexpo
  • Zsgh
  • Ogólnopolski Festiwal Zalewajki
  • Targi EkoStyl
  • ProGastro
  • Doceń Polskie
  • PolagraGastro
  • World Hotel
  • Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA®
  • Ogólnopolski Cech Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy
  • Warsaw Gastro Show
  • Mazury Horeca
  • eurogastro
  • World food warsaw
  • Foodexpo
  • kongres
  • POLAND 100 BEST RESTAURANTS 2017