Burger wołowy po polsku

23-09-2014

Burger wołowy po polsku

Składniki:

  •          750 g mielonej łopatki wołowej
  •          ¼  cebuli drobno posiekanej
  •          2 szczypty mielonej ostrej papryki
  •          pieprz świeżo mielony
  •          4 łyżki bułki tartej
  •          2 jajka rozmącone
  •          100ml bulionu wołowego
  •          8 kromek chleba pytlowego
  •          4 plastry pomidora malinowego bez skórki
  •          4 plastry czerwonej cebuli
  •          12 plastrów ogórka kiszonego
    4 łyżki serka naturalnego kremowego
  •          200g kurek najlepiej świeżych
  •          50 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
  •          1 ząbek czosnku posiekany
  •          4 łyżki siekanej natki pietruszki
  •          masło klarowane
  •          sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 

Wykonanie:

Mięso wymieszaj z siekaną cebulą, ostra parką, pieprzem i solą, tartą bułką, rozmąconym jajkiem i bulionem. Mieszaj dokładnie aż mięso zemulguje i uformuj burgery. Kurki posiekaj i usmaż z czosnkiem oraz kostką z boczku wędzonego. Gdy puszczą wodę zmniejsz ogień i duś do całkowitego odparowania płynu. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową i wymieszaj z natką pietruszki.

Na klarowanym maśle obsmaż kromki chleba. Posmaruj je serkiem, a na 4 nałóż duszone kurki. Smaż lub grilluj burgery do ulubionego wysmażenia, ułóż na kromkach z grzybami, przykryj plastrami pomidora, cebuli i ogórka. 

Autor przepisu: Adam Chrząstowski 

 

 

Partnerzy

  • Stowarzyszenie Kucharzy Polskich
  • Pomorska Akademia Kulinarna
  • Czas na gęsine
  • Hotel Słoneczny Młyn
  • Gastroexpo
  • Zsgh
  • Ogólnopolski Festiwal Zalewajki
  • Targi EkoStyl
  • ProGastro
  • Doceń Polskie
  • PolagraGastro
  • World Hotel
  • Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA®
  • Ogólnopolski Cech Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy
  • Warsaw Gastro Show
  • Mazury Horeca
  • eurogastro
  • World food warsaw
  • Foodexpo
  • kongres