http://kpp.mtp.pl/pl/


http://kongresszefowkuchni.pl/

Mistrz i jego uczeń ponownie zawalczą w Kulinarnym Pucharze Polski

16-05-2017

 

Podczas tegorocznego finału Kulinarnego Pucharu Polski ponownie będziemy mieli okazję zobaczyć ubiegłorocznych zwycięzców. Paweł Salamon oraz Maciej Pisarek będą bronić tytułu „Najlepszego z najlepszych”.

Paweł Salamon ukończył szkołę gastronomiczną w Gorzowie Wielkopolskim i Akademię Rolniczą w Szczecinie. Doświadczenie zawodowe rozwijał m.in. w Pałacu Wiejce oraz w Pałacu Mierzęcin Wellness & Wine Resort, a także podczas podróży do Francji i Hiszpanii. Obecnie pracuje jako Szef Kuchni w Hotel & Restaurant Smolarnia. Maciej Pisarek jest absolwentem Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wielkopolskim. Za sobą ma udział w wielu konkursach kulinarnych takich jak Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2016 czy Mistrzostwa Młodych Kucharzy 2016.

Podczas Kulinarnego Pucharu Polski 2016 duet ten przygotował przystawkę ciepłą - pastrami z piersi gołębia, z podpalanym oscypkiem, dziką marchwią, gastrique z wiśni, gołębia i szalotek oraz deser - mus z czekolady i bryndzy z owocami jagodowymi, migdałowym ciastkiem i miodulą. W finale natomiast zaserwował, jako danie główne, polędwicę z miecznika z homarem w maśle palonym, galaretkę ze śliwki suski, duet musów warzywnych i lekki bisque z homara.

Paweł Salamon i Maciej Pisarek postanowili skorzystać z przywileju, jaki przysługuje zdobywcom pierwszego miejsca KPP i zdecydowali się bronić tytułu „Najlepszego z najlepszych”.

 Wywiad z Pawłem Salamonem:

 

Kulinarny Puchar Polski 2017 odbędzie się w dniach 26-27 września, tradycyjnie w Poznaniu, podczas Międzynarodowych Targów Gastronomii i Wyposażenia Hoteli Polagra Gastro i Invest Hotel.

Więcej informacji o konkursie na www.kpp.mtp.pl oraz www.facebook.com/kulinarny.

Dodaj komentarz:




Komentarze:



 

 

Partnerzy

  • Stowarzyszenie Kucharzy Polskich
  • Pomorska Akademia Kulinarna
  • Czas na gęsine
  • Hotel Słoneczny Młyn
  • Gastroexpo
  • Zsgh
  • Ogólnopolski Festiwal Zalewajki
  • Targi EkoStyl
  • ProGastro
  • Doceń Polskie
  • PolagraGastro
  • World Hotel
  • Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA®
  • Ogólnopolski Cech Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy
  • Warsaw Gastro Show
  • Mazury Horeca
  • eurogastro
  • World food warsaw
  • Foodexpo
  • kongres
  • POLAND 100 BEST RESTAURANTS 2017