Sałatka z gotowanej wołowiny i fety

26-07-2013

Sałatka z gotowanej wołowiny i fety

Składniki:

  • 25 dag gotowanego mięsa wołowego
  • 15 dag fety
  • puszka kukurydzy
  • 1/2 strąka czerwonej i zielonej papryki
  • duży pomidor
  • 2 średnie cebule
  • ogórek kiszony
  • kilka oliwek
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka soku z cytryny
  • drobno posiekany ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

 

 

Wykonanie

 

  1. Ugotowane mięso pokroić w paski.
  2. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Cebule obrać, pokroić w plasterki, następnie zalać wrzątkiem, a po 2-3 minutach odsączyć.
  3. Pomidor umyć, pokroić na cząstki, ogórek w cienkie plasterki, natomiast fetę w kostki.
  4. Kukurydzę odsączyć z zalewy na sitku.
  5. Do salaterki wkładać poszczególne składniki . Na wierzchu położyć kilka kosteczek sera feta oraz oliwki.
  6. Przygotować sos. Olej wymieszać z sokiem z cytryny i zmiażdżonym czosnkiem, przyprawić dolą oraz pieprzem.
  7. Polać sałatkę sosem, włożyć do lodówki na kilkanaście minut.

 

 

 

Źródło : http://apetycznie.pl/mieso/salatka-z-gotowanej-wolowiny-i-fety/

 

 

 

Partnerzy

  • Stowarzyszenie Kucharzy Polskich
  • Pomorska Akademia Kulinarna
  • Czas na gęsine
  • Hotel Słoneczny Młyn
  • Gastroexpo
  • Zsgh
  • Ogólnopolski Festiwal Zalewajki
  • Targi EkoStyl
  • ProGastro
  • Doceń Polskie
  • PolagraGastro
  • World Hotel
  • Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA®
  • Ogólnopolski Cech Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy
  • Warsaw Gastro Show
  • Mazury Horeca
  • eurogastro
  • World food warsaw
  • Foodexpo
  • kongres
  • POLAND 100 BEST RESTAURANTS 2017